Delen

Eind maart opende de Brandweer Rotterdam-Rijnmond de eerste interactieve belevingswoning. Daarin kunnen Rotterdammers ervaren wat er gebeurt als er brand uitbreekt en bovendien leren hoe brand voorkomen kan worden. Het was de kick-off van de rondreizende tentoonstelling ‘HET BRAND KOMT BIJ JE THUIS HUIS’.

Havensteder stelde de eerste belevingswoning ter beschikking: een appartement in de Arrheniustoren in de Rotterdamse wijk Ommoord. Iedere twee maanden is er een belevingswoning in een andere wijk in Rotterdam of aangrenzende gemeente. Op 12 juni opende de tweede woning haar deuren aan de Pelgrimsstraat, waar wij ook veel woningen bezitten.

De brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) rukt zo’n 650 keer per jaar uit voor een woningbrand. Peter Schuurmans is hoofd van de afdeling Veilig Leven van de VRR: “De reizende belevingswoning focust op preventie en zelfredzaamheid van volwassenen. Het concept zit goed in elkaar. We laten écht de grote impact zien die een brand kan hebben. Onderdeel van een bezoek is een interactief spel, waarbij bezoekers onder andere – gehinderd door ‘rook’ en het geluid van een rookmelder – een vluchtsleutel en de weg naar buiten moeten vinden. Dat maakt veel indruk. We sluiten iedere sessie af met de vraag: wat ga jij doen als je thuis bent? Welke maatregelen ga je nemen om brand te voorkomen én om de kans te vergroten dat je jezelf in veiligheid kan brengen?” De belevingswoningen worden goed bezocht. Schuurmans en zijn collega’s verwelkomen er zo’n 20 personen per dagdeel.

“We laten écht de grote impact zien die een brand kan hebben.”

In de ambitie om bewustwording te vergroten en daarmee het aantal woningbranden en slachtoffers drastisch terug te brengen vinden Havensteder en de Veiligheidsregio elkaar. Als gebouweigenaar zijn wij verantwoordelijk voor vastgoed dat geen gevaar oplevert voor de gezondheid en veiligheid van bewoners. Maar, naast aandacht voor de bouwkundige staat van het vastgoed is goede voorlichting onmisbaar. Bewoners moeten zich bewust zijn van hun handelen mocht er toch brand ontstaan. Kennen zij de vluchtwegen, weten ze hoe te handelen in de verwarrende omstandigheden van een brand? De belevingswoning is een succesvol gezamenlijk initiatief en draagt sterk bij aan collectieve bewustwording. Ook omdat bezoekers ervaringen delen met hun omgeving. Ook houden wij – in elk geval tot 2028 – jaarlijks bij zo’n tien woongebouwen brandoefeningen met bewoners. We starten dit jaar met de eerste drie oefeningen.

De belevingswoning aan de Pelgrimsstraat 114 is tot en met 15 augustus geopend op woensdag en donderdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12:00 – 16.00 uur.