Delen

Ik was laatst bij een bijeenkomst waarbij de gespreksleider ons vroeg: “Wie van u kan morgen een nieuwe wasmachine kopen als de oude vandaag kapot gaat?” Iedereen stak zijn hand op. “En als vervolgens ook de televisie het begeeft? Wie kan in dezelfde week een nieuwe aanschaffen?” Opnieuw stak het merendeel zijn hand op. Pas toen ook het collegegeld betaald moesten worden in dezelfde periode, werd het voor een aantal problematisch. Conclusie: in deze zaal zitten geen mensen met geldproblemen.

Ik vond het confronterend. De zaal bestond uit professionals van gemeenten, woningcorporaties en vertegenwoordigers uit de politiek. Eigenlijk mensen zoals ik. Mensen die in hun dagelijks werk te maken hebben met armoede, schuldenproblematiek en betalingsproblemen. En met burgers en bewoners die moeite hebben om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij. Tegelijkertijd hebben we er waarschijnlijk weinig persoonlijke ervaring mee. In ieder geval gaat het niet over onszelf.

Weten wij hoe armoede eruit ziet? En wat betekent deze kloof voor ons en ons werk?

Bij mij rezen de vragen: weten wij hoe armoede eruit ziet? En wat betekent deze kloof voor ons en ons werk? Volgens mij betekent het dat wij als professionals vooral goed vragen moeten kunnen stellen en nog beter moeten kunnen luisteren. Soms is een situatie niet wat het lijkt. Eén van onze wijkbeheerders nam me mee naar twee woningen. In de ene stonden geen meubels en speelden drie kinderen op de kale vloer.  In de andere leek alles tip top in orde. Er hing frisse vitrage voor het raam en op de vensterbank stonden goed verzorgde plantjes. Beide gezinnen hadden grote betalingsproblemen en kwamen bij de voedselbank. Armoede is niet altijd zichtbaar.

Deze kloof vraagt om inlevingsvermogen. Kunnen wij ons voorstellen hoe het is om maandelijks te kiezen tussen het betalen van de huur of de energienota? Onderzoeken wijzen uit dat mensen die altijd in de ‘overlevingsstand’ staan, niet in staat zijn om mee te doen aan de samenleving. Bij Havensteder vinden wij dat iedereen die kans moet krijgen. Desnoods met een steuntje in de rug van ons of van onze partners. Via het programma Sterk door werk bieden wij huurders met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om stage te lopen of weer aan het werk te gaan. Tot nu toe vonden tientallen mensen hiermee hun weg naar een nieuwe baan. Een resultaat waar ik trots op ben.

Tegelijk moeten we ons bewust blijven van verschillende leefwerelden. Echt luisteren en zoeken naar de betekenis achter woorden. Zonder oordeel, maar met uitgestoken hand. En ik begin bij mezelf.

 

author

Hedy van den Berk

Ik ben bestuursvoorzitter bij Havensteder. In deze blogs vertel ik over keuzes die we maken, dilemma’s die we tegen komen of over iets dat mij opvalt of raakt.