Delen

Van 7 tot 14 maart was ik tijdelijk wethouder van de gemeente Capelle aan den IJssel. Omgekeerd vervulde Dick van Sluis, de Capelse wethouder van Wonen, een week mijn functie als bestuurder van Havensteder. Een heuse functiewissel. Het idee ontstond toen we dit jaar de prestatieafspraken tekenden. Dat was een mooi maar soms moeizaam proces. We hadden het gevoel dat het zou helpen als we elkaars werelden beter zouden kennen. Welke afwegingen worden gemaakt, hoe wordt het politieke spel gespeeld, wat bedoelen we precies als we het hebben over maatschappelijke meerwaarde, over meedoen en meedenken? Hoe werkt de weerbarstige praktijk? Vragen die we elkaar stelden vanuit de overtuiging dat een goede samenwerking tussen Havensteder en de gemeente de bewoners ten goede komt.

Het was een fantastische week. Ik voelde me zeer welkom bij de gemeente. Alle deuren gingen open en ik mocht alles doen en bijwonen. Van een bijeenkomst over Verkeer en Vervoer met 23 andere wethouders en de raadsvergadering over het gebiedspaspoort Rivium tot de Collegevergadering met de burgemeester over lintjes, straatnamen en evenementen.

Natuurlijk waren er ook contacten met de bewoners van Capelle, soms ook huurders van Havensteder. Ik deed het wekelijkse spreekuur van de wethouder in de Werkkamer, in de bouwkeet naast het stadhuis. Het was bepaald niet druk. Kennelijk is de drempel om daar binnen te stappen nog erg groot. Terwijl … als je het zebrapad oversteekt sta je op de Capelse markt in het stadshart. Wat is natuurlijker dan een visje kopen op de markt, of een bosje tulpen en op die manier in gesprek raken met de Capellenaren? Dat is het advies dat ik wethouder Van Sluis heb meegegeven.

Ik maakte een rondje met de professionals en huurders in Capelle West. Het bruist daar van de ideeën en initiatieven. Capelle denkt mee en doet mee. Prachtig initiatief. En dus heel confronterend om te merken dat Havensteder daar nauwelijks op aangehaakt is. Aan de andere kant ook begrijpelijk want er staan voor Capelle maar liefst 56 overleggen ingepland. Dat zijn er wat mij betreft veel te veel. Dus stroomlijnen van de agenda en de werkwijze is een punt dat nu gezamenlijk opgepakt gaat worden.

Ik zie vooral een partnerschap in de driehoek huurders, gemeente en corporatie.

De vraag die ik kreeg na deze week is: ben je liever bestuurder of wethouder? Ik zie veel overlap, maar bestuurder zijn past me beter. In allebei de gevallen dien je het publieke belang en helpt het als je de taal van de bewoners spreekt. Luisteren, vragen stellen, kansen bieden, initiatieven steunen. Uiteindelijk worden we “afgerekend” op het waarmaken van onze plannen. Dat vereist korte lijnen, slimme communicatie, betrouwbaar zijn en keuzes maken. Waar ik niet aan kan wennen in de politiek is het vele vergaderen en het feit dat de ambtenaren al zoveel voorwerk doen waardoor er in overleggen nog weinig ruimte voor discussie zit. Ik bewonder Dick om zijn flexibiliteit, het kunnen laveren tussen verschillende politieke verbonden. Ik zie vooral een partnerschap in de driehoek huurders, gemeente en corporatie.

Hedy

P.S. Vooraf gaven Dick en ik elkaar een opdracht mee en vertelden we over onze verwachtingen. Bekijk de films .

author

Hedy van den Berk

Ik ben bestuursvoorzitter bij Havensteder. In deze blogs vertel ik over keuzes die we maken, dilemma’s die we tegen komen of over iets dat mij opvalt of raakt.