Delen

Deze maand sprak ik voor het eerst met de CEO van Stedin, Marc van der Linden. Eigenlijk bijzonder, want wij kijken vanuit ons hoofdkantoor uit op het kantoor van Stedin en onze organisaties hebben zoveel raakvlakken.

Zo hebben we natuurlijk allebei te maken met het Klimaatakkoord en maken we beiden werk van een leefwereld vol andere vormen van energie. Voor Stedin betekent dit onder andere de verzwaring van het elektriciteitsnet, het geven van een tweede leven aan het gasnet (bijvoorbeeld met groen gas en waterstof) en het goed faciliteren van energiemarkten. Voor ons betekent het in volle vaart isoleren van onze woningen en zorgen dat ze straks klaar zijn voor een aardgasvrije toekomst.

Onze organisaties hebben zoveel raakvlakken.

Daarnaast hebben we beide een publieke taak en vanuit die hoedanigheid te maken met overheidsregulering en toezicht. Bij Stedin stelt de ACM bijvoorbeeld jaarlijks de tarieven vast. Voor corporaties is het de minister die bepaalt wat jaarlijks de maximale huurverhoging wordt.

Stedin heeft 4500 werknemers en is daarmee wel 10 x zo groot als Havensteder. Maar ook hier zijn er overeenkomsten: aan de lunchtafel zitten de vakmannen tussen de assetmanagers en is het thema dienstverlening een onderwerp dat allen bindt en boeit.

Ontzettend leuk, deze kennismaking. En hij leidt ook tot een vervolg: binnenkort gaat ons team assetmanagers op uitwisselingsbezoek met het team van Stedin. Want woningen of windparken: in beide gevallen is goed kijken naar investeringen en maatschappelijk rendement een noodzaak.

author

Hedy van den Berk

Ik ben bestuursvoorzitter bij Havensteder. In deze blogs vertel ik over keuzes die we maken, dilemma’s die we tegen komen of over iets dat mij opvalt of raakt.